vepo commonUgye az Ön számára is teljesen természetes az, hogy hazamegy, megnyitja a csapot és csillapítja szomját az éltető, friss ivóvízzel? Adjon hálát az Istennek, hogy Ön ilyen körülmények között élhet, hiszen köztudott tény, hogy a világ vízkészletének mindössze pár %-át teszi ki iható és öntözésre használható víz. Mivel a népesség és a szennyeződés is folyamatosan növekszik, a rossz hír az, hogy ez a csekély, számokban mérve szinte elhanyagolható mennyiség egyre csökken. Ezért fontos a meglévő vízkészletek bölcs használata és emiatt lényeges a vízzel óvatosan bánni.


Alábbi cikkünkben ezzel kapcsolatos információkat olvashat a kedves Olvasó: Kezdetnek nagyon hasznos dolog például a csatorna helyett újrahasznosítani a vizet. Megdöbbentő tény, de egy átlagos háztartásban éves szinten akár 100-120 ezer liternyi ivóvíz is elhasználódhat, melynek csaknem teljes egésze a csatornába folyik, lehetetlenné téve ezzel az újrahasznosítást.  A takarékosság és a környezettudatosság miatt azonban érdemes spórolnunk az ivóvízzel és a fürdővízként valamint a mosogatóban felhasznált vizet újrahasznosítani, ezzel is megelőzve a felesleges pazarlást.  Az újrahasznosítás szempontjából a vizet három csoportra oszthatjuk; szürke-, fekete- és barnavíz. Talán sokak számára nem ismeretesek ezek a fogalmak, következzen hát egy kis pontosítás!

A szürkevíz akkor keletkezik, amikor enyhébb szennyeződés kerül a vízbe. Ezek a szennyeződések lehetnek például a szappan és az apróbb ételmaradékok. Mivel ezek az összetevők nem tartalmaznak számottevő kórokozókat, így a szürkevíz újrahasznosítása viszonylag egyszerű, csupán a tárolásra és a speciális kezelésre kell odafigyelnünk. De hogyan is gyűjtsük össze a szürkevizet? Mosogatás közben kétségtelenül sok szürkevíz keletkezik. Ha engedjük, hogy a mosogatás után a víz a lefolyóba kerüljön, akkor természetesen nem beszélhetünk újrahasznosításról. Ha azonban speciális tartályokba, tárolókba gyűjtjük a vizet, akkor máris spóroltunk, méghozzá nem is keveset. Erre a célra megfelelő egy kéttálcás mosogató, amely az egyik legoptimálisabb módja a szürkevíz újrahasznosításának és összegyűjtésének. A mosogatás mellett a fürdővizet is összegyűjthetjük, ami azonban már kényesebb és nehezebb feladat. Erre is léteznek külön rendszerek, amelyre érdemes beruháznunk, hiszen egyetlen fürdés alkalmával átlagosan 150, de akár 200 liter ivóvizet használunk el, ami, valljuk be, eléggé tetemes mennyiség.

Ezek után teljesen logikusnak tűnhet, hogy a szürkevíz összegyűjtésére nem csupán a házon belül, de a kertben is lehetőség van. Erre a célra a legmegfelelőbb az esővíz, hiszen az önmagában is szinte teljesen tiszta és iható állapotban hullik le az égből. Arra azonban érdemes odafigyelnünk, hogy összegyűjtés után a tárolóedényeket, lavórokat lefedjük, hiszen a különféle rovarok, levelek, homok és egyéb szennyeződések használhatatlanná tehetik az összegyűjtött kincset. Ha egy  komolyabb rendszerben gondolkodunk, akkor a tárolókat egyenes ráköthetjük a WC-re vagy a kerti csapra, így a szürkevíz tudatos felhasználása egy csapásra meg is van oldva.

További információk itt olvashatók: http://www.dugulaselharitasprofin.hu/szennyviz-ujrafelhasznalas-hatekonyan