vepo commonAz elmúlt években folyamatosan változtatták, folyamatosan szigorították a gépjármű tulajdonjogában beállt változás bejegyzésének folyamatát. Amennyiben újabb változás nem áll be, úgy az ideihez hasonló lesz a gépjármű átírás menete 2014 - 2015 évben is. Ami biztosan nem fog változni, hogy a gépjármű átírás menete is megköveteli bizonyos dokumentumok benyújtását. Ezek nélkül, vagy bármelyik hiányában biztosak lehetünk, hogy a tulajdonjog bejegyzés iránti kérelmünket el fogják utasítani. Tehát a lényeg, hogy az átíratás miatt az okmányirodába csak érvényes kötelező biztosítással, elvégzett eredetiségvizsgálattal érkezzünk.


Kötelező biztosítás: Az átíratás menetében feltétlenül szükségünk van érvényes kötelező biztosításra. Lényeges, hogy nem szabályozzák azt, hogy az új üzembentartó melyik biztosítónál kösse meg a biztosítását. Így érdemes az interneten, rengeteg helyen megtalálható kötelező biztosítás kalkulátor rendszereket használni, mert a rendszerek az összes biztosító ajánlatát figyelembe véve biztosan a legkedvezőbbet kínálják Önnek. Fontos tudni, hogy az átíratást nem végzik el érvényes biztosítás nélkül, míg az sem elhanyagolható tény, hogy a biztosítás nélkül okozott károkat zsebből kell megfizetni.

Eredetiségvizsga: Az eredetiségvizsgálatot 2008-ban vezették be akkor még a külföldről behozott gépjárművek vizsgálata miatt. Azonban az akkori jogalkotók észrevették a lehetőséget az autólopások visszaszorítása érdekében, így 2009-tő minden gépjármű adás-vételt követően kötelezővé tették. Célja a kétes eredetű gépjárművek kiszűrése a forgalomból. A vizsgálat folyamán a gépjármű azonosító adatait vetik össze a központi nyilvántartás adataival.

A gépjármű átírás menete 2014 - 2015 évben is az okmányirodában zajlik. Az illetékek befizetéséről szóló csekkek mellett be kell mutatni az eredetiségvizsgálat elvégzését igazoló dokumentumot, az érvényes kötelező biztosítást, a személyes adatokat igazoló igazolványt, és a törzskönyvet.