vepo commonA távhő árak 2014-ben hazánkban nem a piaci körülményektől függnek, hanem a kormányzati döntésektől. A távhő árak változásai 2014-re is a rezsicsökkentés keretében alakulnak előzetes számítások alapján. Európai viszonylatban a lakásfenntartás költségei hazánkban a legmagasabbak, mert nálunk az átlagkereset 20 százalékát teszi ki az energia számla, addig Európa többi országában ez csupán 6 százalék. Az átlagkeresetnél jóval kevesebbet keresnek az emberek, ezért a háztartások bevétele is kisebb, ezzel lesz nagyobb az arányszám.


Sok helyen a rezsiköltség a jövedelem 50 százalékát teszi ki, hiába keresnek ketten- ezért vezette be idén a kormány a rezsicsökkentést, ami magába foglalja a távhő árakat is a gáz és a villany mellett. A kedvezmény 2013 február óta él. A számla végösszege két részből áll, a számla 2/5- ét kivető alapdíjból, ami a következő holnapra vonatkozik, a másik része pedig az előző hónapban felhasznált hődíj, ami viszont értelemszerűen az előző hónapra vonatkozik.

Számszerűen Budapesten a bruttó alapdíj a lakosság esetében:

- 475, 40 Ft/lm3/év
- a hődíj pedig 3.180,45 Ft/GJ

A FŐTÁV mind a felhasznált hődíj, mind az alapdíj számlázásánál alkalmazza a 10 % kedvezményt – további hasznos infók változások.com .

A távhő árak idén is a rezsicsökkentés keretei függvényében alakulnak, hiszen a kormány továbbra is szeretné a háztartások terheit enyhíteni. A bevételkiesés miatt a szolgáltatók kompenzációban részesülnek, ami körülbelül 2013- ban 52 milliárd forint. A bevételkiesés mellett segítséget nyújt a lakosság számlatartozásait ellensúlyozva.